Lycée Louis le Grand

depuis 1563

 

(en cas d'affichage défectueux, merci de rafraîchir la page)

Flash info

Dépôt des dossiers bourses logement 2019/2020 :

Fondation du lycée Louis-le-Grand

serbe

Présentation en serbe

Кратка прстава установе Луис-ле-Гранд

 

sundials.jpgЛуис-ле-Гранд је државна просветна установа састављена од гимназије (900 ученика) и "лес цлассес прéпаратоирес" (900 студената).

Основана је 1563 године, а налази се у срцу латинског кварта у Паризу. Латински кварт је традиционални кварт студената у Паризу. Чувен је по историјским, архитетонским и културним богатствима. Најстарије и најчувеније француске  просветне установе (Ла Сорбонне, ле Цоллèге де Франце) се налазе у овом кварту.

Луис-ле-Гранд је чувена школа, и налази се у првом плану образовања француске елите. Немогуће је избројити политичаре, дипломате,маршале, чланове француске академије, научнике...који су изасли из ове установе.  « Ле Цоллèге језуита у Парису » писаће Елие де Беаумонт године 1862  «  је одавно најбогатији државни расадник великих људи".Можемо цитирати Молиèре, Волтаире, Хуго, славни писци и бивши ученици ове школе. Исто тако Помпидоу, Гисцард д'Естаинг, Цхирац, сви преседници француске републике и сви изашли из Луис-ле-Гранд.

Од самог оснивања ове школе успостављена је традиција отворености према свету, која се одржала кроз векове: најмање десет по сто студената долази ван Француске. Настава је бесплатна и свима приступачна. Избор се врши у зависности од личне заслуге која је резултат напора и рада.

Не улази се у Луис-ле-Гранд јер вам је име познато, али пролаз кроз Луис-ле-Гранд може помоћи да постане.